FOTOGRAFISANJE

IDEJE ZA FOTOGRAFISANJE NA ODMORU

Ideje za fotografisanje na odmoru. Evo nekih smernica kako možete da napravite dobre fotografije sa letovanja.

Prvo pravilo je uvek vezano za svetlo. Objekte i ljude fotografišite tako da leđima budete okrenuti suncu. Ako je nemoguće izbeći takozvano kontra svetlo, uključite blic. Kada uključite blic napravite određenu distancu od objekta da ne bi ste presvetleli fotografiju. Lice fotografišite ravno, ako fotografišete od gore dobićete ružne senke na licu. Ako želite da slikate siluetu onda fotografišite okrenuti prema suncu, bez blica. I možete se igrati sa svetlom da potamnite ili posvetlite i napravite par kadrova sa različitim osvetljenjem.

Druga bitna stvar prilikom fotografisanja jeste kadriranje i tu možete ispoljiti svoju kreativnost. Možete da svaki objekat smestite u centar ili da se malo poigrate i napravite kadrove sa zlatnim presekom.

Perspektiva

Kada fotografišete portrete kamera treba da bude u visini očiju a možete isprobavati frontalni deo lica, polu profil i profi, kretanjem pravite fotografije iz više uglova. Za fotografisanje dece i životinja spustite se takođe do nivoa očiju i uvek fokus treba da bude na oku ukoliko je portret u pitanju. Ako fotografišete celu figuru, neka centar fokusa bude na stomaku. Izbegavajte da lica fototgrafišete od dole na gore jer gotvo niko ne izgleda lepo iz tog ugla. Ako se previše približite licu biće izobličeno. I tu je važna distanca.

Za prelepe fotografije talasa spustite kameru dole, obratite pažnju da vam kamera ili mobilni telefon stoji čvrsto bez podrhtavanja. Kada god spustite kameru dole dobijate neverovatne kadrove. Isprobajte, uživajte dok fotografišete.

Fotografisanje dece

Nestašni, umorni, mokri, nezainteresovani za fotografisanje, ne možete ih uhvatiti za prelepu porodičnu fotografiju… Fotografišite ih onda upravo takve, u njihovom raspoloženju…

Pošaljite nam Vaše kreativne ideje. Pišite nam na photobook@photobook.rs