Fotografisanje telefonom

FOTOGRAFISANJE TELEFONOM

I ako je profesionalna fotografija nezamenljiva danas svi možemo uvek da zabeležimo drage trenutke uz pomoć telefona i zato iskoristimo maksimalno ovu mogućnost da dobijemo što bolje rezultate.

Izrada fotografija sa telefona

Kada fotografije sa telefona želimo da izradimo (najčešće u formatu 10 x 15) nailazimo na nekoliko problema.

PROPORCIJA

  • Foto formati su u proporciji 2:3 a telefoni imaju opcije 4:3 ili 16:9. Iz tog razloga kada se fotografije izrađuju ostaju beline da se ne iseče nešto bitno ili se uvećaju ukoliko ima dovoljno prostora na fotografiji.Mnogo je bolja opcija da beline budu pri gornjoj i donjoj ivici tako da najradije birajte opciju 4:3 na telefonu.

Kada su u pitanju široki kadrovi onda je najbolje da se izabere opcija FULL ili 16:9 pa da se pri izradi ostavi belina gore i dole horizontalno, poput panorame.

MUTNE FOTOGRAFIJE

  • Kako telefon nosimo svuda, ostavljamo na raznim površinama, u džepu, tašni itd kamera se prlja i oštećuje. Vrlo često zaštitna follija ili maska prekrivaju prednju i zadnju kameru pa se dobijaju mutne fotografije.

ŠUM

Ono što se često događa u digitalnoj fotografiji, naročito sa telefonima je šum. U digitalnoj fotografiji termin šum se odnosi na određenu vrstu vizuelnog izobličenja. Izgleda slično zrnu koje se nalazi na filmskoj fotografiji, ali takođe može izgledati kao mrlje promene boje i može da uništi fotografiju. Prilikom štampe je dovoljno da napomenete da se uključi opcija “Noise Reduction” da bi se šum umanjio ili čak potpuno rešio. Ukoliko žellite sami da se oprobate u obradi fotografije i potrebna Vam je u digitalnoj formi, možete da isprobate neke programe kao što je beplatan online program https://www.photopea.com/ .

  • Izobličavanje lica se takođe često dešava kod telefona. Pri ivicama dolazi do deformacija. Ukoliko koristite ekstra široki ugao takođe se gubi preciznost. Kako možete snimiti lepše portretne fotografije telefonom? U pitanju je udaljenost sa subjektom: što ste bliže njegovom licu, to će ono biti iskrivljenije zbog efekta perspektive. Portreti koji se mogu napraviti bez ometanja perspektive pomoću pametnog telefona su portreti cele figure. Tada se vidi celina subjekta od njegovih stopala do glave. Ako apsolutno želite da napravite čvršći portret, ograničite svoje kadriranje na struk.

ZAMUĆENJE FOTOGRAFIJE

  • I najmanje podrhtavanje kamere izaziva veliko zamućenje pa ukoliko ne možete da koristite stativ potrudite se da naslonite ruku ili je umirite prilikom fotografisanja.

FOTOGRAFISANJE PRIRODE I PREDMETA TELEFONOM

  • Ono što uvek ispadne lepo na telefonima jesu pejzaži, krupan kadar prirode kao i stvari, odeća, nakit. Potrudite se da imate dovollno osvetljenja prilikom fotografisanja i biće sjajni rezultati.

Ovde su tri primera osvetljenja sa istim telefonom

Poigravajte se sa uglovima, fotografišite istu stvar na više mesta i iz različitih uglova pa ćete tako uvežbati da biste dobili što bolje fotografije koje kasnije možete izraditi čak kao poster ili na foto platnu. https://photobook.rs/foto-platna/

Za fotografisanje nemirne dece, prelepih portreta i porodičnih fotografija uvek je bolje koristiti fotoaparat nego telefon ali uz malo truda i tu se mogu dobiti lepe i precizne fotografije.

Pošaljite nam Vaše predloge na photobook@photobook.rs